Knupis - draugs vai ienaidnieks

Ievietoja Viktorija G.

Neviens bērns nekad nav piedzimis ar knupīti mutē, un daudzi skeptiķi teiktu, ka knupis ir kaitīgs bērna sakodienam, kaitīgs zobiem, zīdīšanai, apziņai, bērnam. Ne tikai bērnam - tas kaitē mammai, vecmāmiņai un vectēvam, un visvairāk - tiem, kuri ilgstoši nav audzinājuši bērnus, bet uzauguši ar knupīti.

Zinātnieki gan norāda, ka knupīša lietošana palielina risku saslimt ar vidusauss iekaisumu, kas ievērojami samazinās, ja no knupja atsakās pirms gada pirmā pusgada. Pētījumi* ir atspēkojuši saistību starp zīdīšanas grūtībām un knupja lietošanu, taču joprojām ir ieteikumi jaundzimušajiem, kuri vēl vāji baro bērnu ar krūti, nepiedāvāt knupīti līdz brīdim, kad bērns sāks pareizi attīstīties – apmēram pirmajā mēnesī (ieteikums ir neattiecas uz zīdaiņiem, kuri pareizi un labprāt ir zīdītāji). Viens no galvenajiem argumentiem - bērni negribīgi atsakās no knupja, taču neaizmirstiet, ka bērni attīstās ārkārtīgi ātri un vienu ieradumu aizstāj ar citu - sāk sēdēt, rāpot, ēst patstāvīgi, tāpēc visā šajā maratonā, lai izvairītos no lielas cīņas, no knupja ieteicams atvadīties ap mazuļa pirmo dzimšanas dienu . Neaizmirstiet, ka ne mazāk grūti ir atvadīties no ieraduma sūkt dūri.

Galvenais, kāpēc vecāki nolemj piedāvāt mazulim knupīti, ir vēlme palīdzēt mazulim nomierināties un, protams, pašiem kaut nedaudz atpūsties. Patiešām, ir pierādīts, ka knupīša zīšana nomierina mazuli, taču tas nekādā gadījumā neaizstāj nepieciešamību pēc barošanas vai tuvuma. Jāpiemin arī tas, ka, pamatojoties uz veiktajiem pētījumiem, ir konstatēta tieša saikne starp knupīti un samazinātu zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma (SIDS) risku. Jāpiebilst, ka knupis nepasargā no SCMS, tas tikai samazina tā risku.

Gadījumā, ja vecāki nolemj mazulim piedāvāt knupīti pirmo reizi, ir jāņem vērā vairāki svarīgi aspekti: nepiedāvāt uzmācīgi – ja mazulis ir parādījis, ka nevēlas knupīti, vilcinies – varbūt pat dažas dienas, nepiedāvājiet mazulim knupīti, kad mazulis ir izsalcis - un nelieto knupīti vēlāk, lai aizkavētu barošanas laiku. Ieteicams vienmēr vispirms nomierināt mazuli ar pieskārienu, šūpošanu, tuvumu, samīļošanu vai citiem jūsu atklātiem paņēmieniem un piedāvāt knupīti pirms gulētiešanas vai tad, kad mazulis ir patiešām nemierīgs. Atcerieties, ka bērna knupis nav mātes.

Un visbeidzot, visi zinātnieki, tantes un kaimiņi ir ārkārtīgi pieredzējuši, viņi kontrolē informāciju no neticami daudz un dažādiem avotiem, bet mēs, savu bērnu mātes un tēvi, vislabāk zinām, kas ir piemērots mūsu bērniem. Un ja nezinām, tad jūtam ar sirdi ❤️

*Pētniecības saites (angļu valodā): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3343725/

1 komentārs


  • TP8FFD1 www.yandex.ru

    TP8FFD1 www.yandex.ru

Atstājiet savu komentāru